torsdag 17 september 2009

Plommonmarmelad

Plommonmarmelad
För några veckor sedan kokade jag plommonmarmelad. Den är rätt så syrlig men smakar mycket plommon! Citronen framhäver plommonens egna smak.



1 kg plommon, t ex Viktoria
1/2 citron
2 msk riven färsk ingefära
2 msk vatten
500 g syltsocker

Skölj plommonen och lägg dem i en gryta. Skiva citronen tunt och lägg i grytan tillsammans med ingefäran. Häll vattnet över och låt koka på svag värme utan lock i ca 40 minuter. Plocka upp kärnorna (ett tips är att räkna plommonen innan du lägger i dem...) och häll i sockret lite i taget. När du har haft i sockret, akta dig för att ha för hög värme under grytan eftersom marmeladen lätt bränner fast.
Rör om ordentligt och låt koka i ca 15 minuter. Gör marmeladprovet, dvs. droppa lite marmelad på en tallrik. Flyter den inte ut så är den klar. Du kan också testa att doppa en sked i grytan och sedan dra ett streck på baksidan av skeden. Inte heller då ska marmeladen flyta ihop. Är marmeladen färdig, häll den i rena varma burkar. Förvara i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar